Oskari

Hej!

Jag heter Oskari och jag är 38 år gammal. Jag började se dåligt omkring 2005. Det var när jag tränade boxning som jag märkte att jag hade svårt att se slagen som kom från vänster håll. Det började med ett besök till optikern. Det var en optiker i Göteborg där jag varit kund sedan år 2000, har till och med kvar de glasögonen jag köpte där, så de är 18 år gamla. Men när jag gick dit för synundersökning så var det svårt att hitta något som gav bra skärpa. Så han skickade mig till en vårdcentral där de hade en ögonspecialist.

Denne specialisten hittade inget märkvärdigt, utan tyckte väl att jag behövde en starkare lins. Tiden gick och jag orkade inte bry mig så mycket. För när jag använde mina mjuka linser så var synen helt okej trots allt, sjukdomen hade inte blivit så allvarlig i det högra ögat. Men efter ett halvår gick jag tillbaks till optikern och de visade ett väldigt engagemang och bestämde sig för att skicka mig till Ögonmottagningen på Mölndals sjukhus. Tyvärr möttes jag av en klantig “läkare” – han kunde inte ens ställa in maskinerna, utan frågade om hjälp av sjuksköterskorna.

och min optiker stod på sig – ty han misstänkte keratokonus men ville inte säga något till mig innan det var bekräftat – så han skickade dit mig igen. Jag fick då träffa en helt underbar och professionell ögonspecialist. Efter några foton och genomgångar i några apparater fick jag beskedet om att jag hade keratokonus. Den var dock inte i något allvarligt skede, utan rekommendationen var att kontakta en optiker med kompetens inom hårda linser. Sagt och gjort, jag besökte optiker och tyvärr fick jag en sådan gammaldags modell som var ca 5-6mm i diameter, den både skavde och kunde lätt trilla ut.

Men efter ett halvår kunde han rekommendera en nyare variant och den satt mycket bättre och hade en helt annan komfort. Efter en nyligen gjord återbesök hos Ögonläkaren har de tack och lov kunnat se att sjukdomsförloppet inte har förvärrats. Planen just nu är att få en ny linsmodell, ty utvecklingen går framåt – de ska tydligen vara ännu bättre.

Hälsningar Oskari