Linser

Linser

Keratokonus är en relativt vanlig ögonsjukdom som innebär att hornhinnan blir konformad och förtunnad. När sjukdomen har utvecklats till en viss grad är det bara stabila kontaktlinser som kan ge en bra synkvalitet. Om sjukdomen inte utvecklats så långt kan även vissa typer av mjuka linser också fungera.

Semi Sclerala stabillinser

Semi Sclerala stabillinser används ofta i ovan fall då hornhinnan är oregelbunden, om du har känsliga ögon och ibland både och.

De kan med fördel även användas vid s.k. regelbunden, stark astigmatism, när inte mjuka, astigmatiska linser räcker till för att få bra synskärpa.

Dessa stabila linser är större i diameter än de traditionellt små corneala stabillinserna och ger oftast bättre komfort.

Mini Sclerala stabillinser

Mini Sclera stabillinser används mer då man har en måttlig till mycket oregelbunden hornhinna, som vid t.ex keratoconus, transplanterad hornhinna, torra ögon eller efter en misslyckad ögonoperation.

Man fyller kontaktlinsen med koksaltlösning innan den appliceras underifrån på ögat.

Man bygger en bro över hornhinnan och kontaktlinsen vilar nästan enbart på på senhinnan, Sclera (den vita delen på ögat).

Precis som med den Semi Sclerala kontaktlinsen erhålls bättre komfort än med de små corneala

stabillinserna.

Natural fit

Natural fit, är en specialframställd formstabil kontaktlins. Den är lämplig för patienter med astigmatism och där man inte haft framgång med mjuka toriska eller andra stabila kontaktlinser.

Patienter med keratoconus eller andra hornhinnedystrofier lämpar sig bättre för tidigare nämnda tillvägagångssätt.

Kontaktlinsens geometri är beräknad utifrån topografmätningar och kontaktlinsens asfäriska fram – och baksida passar då hornhinnans naturliga form. Detta ger en perfekt tillpassning med maximal komfort.